Βόλτα στον Πύργο

                        Ο  ΠΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΑ
Το παρακάτω άρθρο είναι από τους μαθητές της  Ε & ΣΤ τάξης Δημοτικού Σχολείου Βαρβάρας σχολικού έτους 2014-15  (Νικολέτα Βατάλη ,Χρήστος Βαρβαριώτης, Δήμος Βλαχάκης,  Στέλιος Κατσιάνος, Δημήτρης Κωτάκης, Μαρία Μιχαηλίδου, Ασπασία Παπαευσταθίου, Νίκος Παπαευσταθίου , Λευτέρης Παπαευσταθίου, Κωνσταντίνος Παπαστεργίου , Μαρία Πολύχρου, Δημήτρης Στεφανής,  Παναγιώτα Τσιάλη , Γιώργο Χατζή  ), που το έγραψαν με την προτροπή και βοήθεια του δασκάλου τους  Ηλία Τσιτσάνη. Θα δημοσιευτεί σύντομα  και στα ΝΕΑ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ.

=======
Εμείς οι μαθητές της Ε΄ & ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βαρβάρας διοργανώσαμε μια εξωσχολική εκδρομή σε ένα από πιο όμορφα , παραδοσιακά , πέτρινα αξιοθέατα\τα του ορεινού χωριού μας , τον Πύργο.
 Μια ηλιόλουστη ημέρα με το γαλανό ουρανό και το ανοιξιάτικο αεράκι να φυσάει αδιάκοπα στο πρόσωπό μας ξεκινήσαμε την κουραστική διαδρομή μας , με κύριο προορισμό μας τον Πύργο . Μετά από λίγα λεπτά διαδρομή στο δημόσιο δρόμο που οδηγεί προς στη Νέα Μάδυτο  στρίψαμε αριστερά προς τη Γεφυροπλάστιγγα . Ανεβαίνοντας αυτή την κουραστική δύσκολη ανηφόρα μείναμε άφωνοι. Μπροστά στα μάτια μας ο λίθινος Πύργος ο οποίος έλαμπε από τις ηλιαχτίδες του ήλιου. Θέλοντας να μη χάσουμε χρόνο αφήσαμε βιαστικά τα πράγματά μας στο κιόσκι και ανεβήκαμε την σκάλα που οδηγούσε στην κορυφή του Πύργου , όπου μας αποζημίωσε η καταπληκτική θέα . Η κεραμοσκεπή μας προστάτευε από τις ηλιαχτίδες του ήλιου προσφέροντάς μας λίγη δροσιά. Το περιμετρικό μπαλκόνι 3μ περίπου από το έδαφος , απ’ όπου  βλέπεις τη θέα σε όλα τα σημεία του ορίζοντα.
Παρατηρήσαμε ανατολικά το  νότιο κομμάτι του οικισμού Βαρβάρας , το γήπεδο και τον ξενώνα. Επίσης το Παγγαίο  και τα σύννεφα πάνω στο Στρυμονικό Κόλπο . Βόρεια παρατηρήσαμε την Γκόγκουσα , το Σουγκλιάνι , το Μπόζαρο , τα Ανοιξιάτικα , το Περηφανάδικο Γκόλιανι , τη Ρέτσινη , το Στερνάρι και του Παναγή τη Ράχη. Απέναντί  μας υψωνόταν η χιονισμένη κορυφή Λαιλιά και το χιονισμένο Φαλακρό , καθώς και  ο οικισμός Αρέθουσα πάνω από τα νερά της λίμνης Βόλβης , το ορεινό χωριό Σοχός  κι ένα μέρος της Μαδύτου. Επιπλέον φαινόταν και η Παλαιά Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Καβάλας και απέναντι η Εγνατία οδός . Νότια παρατηρήσαμε τον Δρεβενίκο , την κεραία  κινητής τηλεφωνίας και το Μπατούμ . Δυτικά παρατηρήσαμε  την Τσιμπίδα , του Πεύκου το Μαντρί , στο βάθος το χιονισμένο Όλυμπο, είδαμε ακόμη το ραντάρ του Χορτιάτη  και λίγο δεξιά το χιονισμένο Μπέλες. Τελειώσαμε  την παρατήρησή μας αφού πετύχαμε τέλειο πρωινό μετά από βραδινό αέρα , χωρίς σύννεφα με πολύ καλή ορατότητα..
Ο Πύργος είναι ένας διαμορφωμένος χώρος αναψυχής με πέτρινους διαδρόμους οριοθετημένους με ξύλινο φράχτη , με τραπέζια και κιόσκι για ώρες ξεκούρασης χαλάρωσης και στοχασμού…..
Τέλος ψάχνοντας διάφορες  πληροφορίες για τον Πϋργο συνειδητοποιήσαμε πως ήταν ένα παρατηρητήριο όπου παλιά ήταν θέση πυρασφάλειας και οι ενήλικες έκαναν χρήση προσωπικής εργασίας . Το έτος κατασκευής του ήταν την περίοδο του σχεδίου Καποδίστρια με πρόγραμμα του Δήμου .
Η βόλτα στον Πύργο ήταν μια φανταστική εμπειρία. Αξίζει…….