Εθελοντική Αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία
Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Tα αποτελέσματά της σώζουν ζωές, διότι το αίμα ούτε παράγεται , ούτε αντικαθίσταται. Μόνο χαρίζεται Γι’ αυτό το λόγο, η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης. Η συνεισφορά των εθελοντών αιμοδοτών είναι πάνω απ΄ όλα ενέργεια ζωής για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.
 Πολλοί από μας όμως διστάζουν να δώσουν αίμα  και αναρωτιούνται αν υπάρχουν  κίνδυνοι από την αιμοδοσία  . Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη μετάδοση νοσημάτων μέσω της αιμοδοσίας, καθώς όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία είναι αποστειρωμένα, μιας χρήσης και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη. Επομένως, κάθε φόβος για τη μετάδοση ασθένειας είναι αβάσιμος και παράλογος. Είναι φυσικά απαραίτητο να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας μας και να μην προσπαθούμε να αποκρύψουμε πληροφορίες από τον γιατρό. Η αιμοδοσία , διαρκεί μόνο 10΄, γίνεται ανώδυνα και εκτελείται από καταρτισμένο προσωπικό.
Αντιθέτως υπάρχουν  οφέλη από την αιμοδοσία . Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, όταν δίνουμε αίμα αποβάλλονται μαζί του από τον οργανισμό οι αχρείαστες ποσότητες σιδήρου, οι οποίες όταν συσσωρεύονται και παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό στο αίμα μας, μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων. Με την «αποσιδήρωση» που συντελείται κατά την αιμοδοσία, αμέσως βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, ενώ ο οργανισμός προστατεύεται μέχρι και από εγκεφαλικό, έμφραγμα,  ογκογενέσεις ή και επιτάχυνση της γήρανσης. Τα παραπάνω ευρήματα για την αιμοδοσία αφορούν κυρίως τους άνδρες, αλλά και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, καθώς μέχρι τότε ο περιττός σίδηρος αποβάλλεται ούτως ή άλλως μέσω της έμμηνης ρύσης.  Καθόλου αμελητέα βέβαια , δεν είναι η αίσθηση ότι έχουμε βοηθήσει, ότι έχουμε συμβάλλει με το «κόκκινο λιθαράκι» μας στην βελτίωση της υγείας κάποιου συνανθρώπου μας. Ο αλτρουισμός αυτής της πράξης μας κάνει να αισθανόμαστε ηθικά υπερήφανοι και να περιμένουμε πως και οι υπόλοιποι θα έκαναν το ίδιο σε περίπτωση δικής μας ανάγκης. Όταν προχωρούμε τακτικά σε εθελοντική αιμοδοσία, το αίμα μας υπόκειται συνεχώς σε εργαστηριακό και κλινικό έλεγχο και έτσι μένουμε ενημερωμένοι για την αιματολογική μας υγεία.  Η εθελοντική αιμοδοσία όχι μόνο γλιτώνει τους κοντινούς συγγενείς των ασθενών που έχουν ανάγκη από την αγωνία της εύρεσης της κατάλληλης ομάδας αίματος, αλλά δημιουργεί αποθέματα που είναι χρήσιμα για πολλούς λόγους. Αφενός υπάρχει περισσότερο αίμα για περιόδους που παρουσιάζεται μεγαλύτερη ανάγκη στα νοσοκομεία (για παράδειγμα τους καλοκαιρινούς μήνες) και αφετέρου τα ελληνικά ιδρύματα δεν αναγκάζονται να προχωρήσουν σε «εισαγωγή» αίματος από ξένες χώρες επειδή δεν επαρκεί το διαθέσιμο ελληνικό.
  Το χωριό μας εδώ και πολλά χρόνια μέσα από την δραστηριοποίηση των συλλόγων του , του Αθλητικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαρβάρας «ΑΕΤΟΣ» και του Συλλόγου Βαρβαριωτών Θεσσαλονίκης έχει κατορθώσει να έχει τη δική του τράπεζα αίματος στο Νοσοκομείο του Πολυγύρου και να καλύπτει τις ανάγκες των Βαρβαριωτών  Ο καθένας από εμάς που είναι  υγιής, άνδρας ή γυναίκα, ηλικίας 18-65 ετών μπορεί να συμμετέχει στις εθελοντικές αιμοδοσίες που κατά καιρούς διοργανώνονται στο χωριό μας  (κάθε άνδρας  μπορεί  να δίνει  αίμα  3-4 φορές το χρόνο ενώ οι  γυναίκες 2-3 φορές το χρόνο.  Δυστυχώς όμως λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα μας ,ακόμη και στον χώρο της υγείας , δεν είναι εφικτό το Νοσοκομείο Πολυγύρου να μετακινεί πολύ συχνά το προσωπικό του προκειμένου να γίνονται στο χωριό μας παραπάνω από μία εθελοντικές αιμοδοσίες .  Για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται όλοι μας να περιμένουμε πότε θα έρθει η κινητή μονάδα του Πολυγύρου στο χωριό μας για να δώσουμε αίμα   , μπορούμε πολύ απλά , οποιαδήποτε στιγμή νιώθουμε έτοιμοι να μεταβούμε  σε ένα  κέντρο αιμοδοσίας  στα νοσοκομεία  είτε στη Θεσσαλονίκη , είτε στον Πολύγυρο είτε όπου στην Ελλάδα βρισκόμαστε,  να δώσουμε αίμα και απλά να αναφέρουμε στον αρμόδιο ότι το αίμα να χορηγηθεί στην τράπεζα αίματος της Βαρβάρας Χαλκιδικής στον Πολύγυρο . Με μια τόσο απλή κίνηση  η τράπεζα του χωριού μας μπορεί να είναι πάντα γεμάτη και να είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει  στις ανάγκες των συγχωριανών μας .  .  Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Νοσοκομείο Πολυγύρου  για την στήριξή του και την άψογη συνεργασία μας  όλα αυτά τα χρόνια καθώς,  όλους τους συγχωριανούς μας  που συμμετέχουν κάθε φορά  στην αιμοδοσία ανεξαρτήτως αποτελέσματος και να σας υπενθυμίσουμε ότι για περιπτώσεις ανάγκης υπεύθυνοι της τράπεζας αίματος είναι ο Χατζής Απόστολος και η Ευθυμίου Ιωάννα .