Πρωτομαγιά στη Βαρβάρα

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 

Αργία και απεργία

Η Εργατική Πρωτομαγιά

120 χρόνια έχουν περάσει από την καθιέρωση της γιορτής της εργατικής πρωτομαγιάς. Ήταν απόφαση της Δεύτερης (Σοσιαλιστικής) Διεθνούς που έγινε στο Παρίσι το 1889. Τρία χρόνια νωρίτερα, την πρωτομαγιά του 1886, στο Σικάγο των Η.Π.Α. έγινε μεγάλη απεργία που δυο μέρες αργότερα είχε ως κατάληξη το θάνατο διαδηλωτών και την καταδίκη των υποκινητών της απεργίας σε θάνατο και σε ποινές ισόβιας κάθειρξης. Αυτή ήταν και η αφορμή για την καθιέρωση της πρωτομαγιάς ως παγκόσμιας ημέρας για τα δικαιώματα των εργατών.

Ο εορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1893. Ο Σοσιαλιστικός Σύλλογος του Σταύρου Καλλέργη διοργάνωσε τον εορτασμό, που έγινε στις 2 Μαΐου ημέρα Κυριακή στο Παναθηναϊκό Στάδιο γιατί η πρώτη Μαΐου ήταν Σάββατο. Τα αιτήματα τα συγκέντρωσης τα οποία εγκρίθηκαν σε ψήφισμα ήταν:

1. Την Κυριακήν καθ’ όλην την ημέραν να κλείουν τα καταστήματα.

2. Να περιορισθή η εργασία των εργατών εις οκτώ ώρας από δώδεκα και πλέον που εργάζονται.

3. Οι εν ενεργεία παθόντες εργάται να συντρέχωνται υπό του κράτους και των συναδέλφων των. (πηγή: Γ.Σ.Ε.Ε.)

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε οργανωμένο εργατικό κίνημα. Αιτία ήταν η πρωτοκαθεδρία του αγροτικού τομέα στην οικονομία με αποτέλεσμα να μην να μην υπάρχει μεγάλος αριθμός εργατών, αφού η βιομηχανική ανάπτυξη ήταν υποτυπώδης. Επίσης η διάδοση σοσιαλιστικών ιδεών καθυστερούσε λόγω της Μεγάλης Ιδέας που ήταν η κυρίαρχη ιδεολογία από το 1844 ως το 1922.

Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στην ελληνική επικράτεια αρχίζει να εμφανίζεται το εργατικό κίνημα πιο οργανωμένο. Αιτία είναι ότι υπάρχει βιομηχανικό υπόβαθρο στην πόλη και η εργατική οργάνωση Φεντερασιόν, η πρώτη στην Ελλάδα με δυτικοευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Το 1911 μετά από 17 χρόνια ξαναγιορτάζεται η Εργατική Πρωτομαγιά με πρωτοβουλία του Ν. Γιαννιού και με συνθήματα δανεισμένα από την εργατική πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο: 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο.

Το Μάιο του 1936 σε διαδήλωση των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης σημειώνονται βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα το θάνατο διαδηλωτών-καπνεργατών. Τα γεγονότα αυτά αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου. Το Μάιο του 1944 εκτελούνται στο σκοπευτήριο της Καισαριανής οι 200 που είχαν συλληφθεί από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Την 1η Μάη του 1976 σκοτώνεται ο αγωνιστής, ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, Αλέκος Παναγούλης.

Η γιορτή των λουλουδιών και της Άνοιξης

Η πρωτομαγιά είναι η ημέρα γιορτής των λουλουδιών. Την παραμονή σε πολλές πόλεις στήνονται πάγκοι με λουλούδια και ανήμερα ο κόσμος εκδράμει προς την ύπαιθρο για να χαρεί τη φύση και να φτιάξει στεφάνια από λουλούδια που έχει μαζέψει. Η γιορτή έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα που γιορταζόταν ο ερχομός της Άνοιξης με την άνθηση της .

Εμείς στη Βαρβάρα γιορτάζουμε τον ερχομό της Ανοιξης  πηγαίνοντας σε μέρη έξω από το χωριό , που με τα χρόνια έχουν καθιερωθεί ως χώροι  εορτασμού της Πρωτομαγιάς , μέρη πανέμορφα με πλούσια βλάστηση και κρυμμένες ομορφιές  που μας χαρίζουν την χαλάρωση και την ξεγνοιασιά που τόσο μας λείπει και  στήνοντας σούβλες και ψησταριές ! Αυριο λοιπόν τα " Λειβαδούδια"  , το "Πλακαριό" , η "Ζουρβά" , το "Καράγκελ" η " Ντουβανίβα" , ο "Πύργος" ο "Μπάζλακας" , οι "5 Βρύσες" αλλά και οι πανέμορφοι ¨Καταρράκτες" μας θα έχουν την τιμητική τους και θα γεμίσουν με χαμόγελα και τα τραγούδια των εκδρομέων :  Πρωτομαγιά τα λούλουδα γιορτάζουν και τα πουλιά τα ταίρια τους φωνάζουν.....
Και για όσους όμως δεν είναι της φύσης το χωριό μας προσφέρεται για επίσκεψη καθώς με τις τρεις υπέροχες ταβέρνες που διαθέτει μπορεί να ικανοποιήσει  κάθε είδους γαστρονομικές απαιτήσεις!  

Καλή Πρωτομαγιά σε όλους ανεξαρτήτως τον τρόπο εορτής αυτής!